i1

De Molen van Fakkert “De Johanna”

De Johannalaan is vernoemd naar korenmolen De Johanna die hier tot 1959 heeft gestaan. Johanna is in dit geval een combinatie van de namen van de oprichters Johannes en Anna Bosgoed. Zij kochten de molen in 1892 in Zutphen. De Johanna was een hoge windmolen, een zoge-naamde stellingmolen, met een achtkantige romp en een houten onderbouw. De bovenbouw en de kap waren met riet gedekt.

De molen werd per schip naar Heeten vervoerd. Omdat er in Heeten al een molen was, waren de inwoners bang voor een concurrerende oorlog tussen de molenaren. Daarom spraken ze van een ‘oorlogsschip’ in het kanaal. Hoewel molenaar Geertman er niet blij mee geweest zal zijn, is er van onenigheid tussen de molenaars nooit sprake geweest. Beide molens zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot bloeiende bedrijven.

Johan Bosgoed was een ondernemende man. Hij richtte de molen op en kocht in Heeten het café, de winkel en de bakkerij van de familie Franken. Dochter Wilhelmina trouwde in 1928 met Bernard Fakkert, molenaarszoon uit Hoonhorst. Samen namen zij in 1930 het molenaarsbedrijf over. Al snel, vanaf 1934, werd er geen gebruik meer gemaakt van wind als energiebron. Een elektromotor nam het werk over. Toch liet Fakkert, molenaar in hart en nieren, de molen niet aan zijn lot over. In de zomer van 1941 werd de molen opnieuw geschilderd en de rieten romp opgeknapt. Er werd zelfs weer even op windkracht gemalen.

Molen gezien vanaf de Dorpsstraat.
Molen gezien vanaf de Dorpsstraat
Molen gezien vanaf de Dorpsstraat

Omdat de productie van veevoer toenam, werd in 1958 pal naast de molen een silo gebouwd. In verband met verdere uitbreiding van het bedrijf werd de molen in 1959 afgebroken. Na een fusie met D.M.C in Deventer kwam in 1990 een einde aan het veevoederbedrijf. De silo verloor zijn functie en werd afgebroken. Op de plek waar vroeger de molen en de silo stonden, zijn woningen gebouwd. Alleen de naam Johannalaan herinnert aan de trotse molen die hier ooit heeft gestaan.

Bron: Werkgroep Historisch Heeten