Arrangementen

INFORMATIE EN BEZOEKERSVERHALEN

Wil je de jaarlijkse familiedag, een bedrijfsuitje met het personeel, of een vrienden-vriendinnen-dag eens een extra cultureel/educatief tintje geven?

Kom dan gezellig een bezoek brengen aan onze Germanenkamer in het KulturhusTrefpunt Heeten. Onze prachtige locatie biedt een unieke en gezellige sfeer voor jong en oud voor een uitje

Geniet bij aankomst van een heerlijk kopje koffie of thee  met gebak en laat u verwelkomen door onze gastvrije vrijwilligers.

Wij beginnen daarna met een videopresentatie waarbij u meer te weten kunt komen over de opgravingen die in Heeten plaatsvonden waarbij bleek dat al zo’n 1800 jaar geleden Germanen in Heeten woonden en werkten. We vertellen jullie over de unieke ijzerproductie in die periode die wetenschappelijk van grote waarde is. Deze presentatie wordt begeleid door een van onze deskundige vrijwilligers, die u graag meer vertelt over dit fascinerende onderwerp.

Er bestaat de mogelijkheid om een gezellige wandeltocht in Heeten te maken langs opgravingslocaties waarbij ook de meer recente historie van het dorp in beeld komt.

Ook is er een prachtige fietstocht rondom Heeten uitgezet met de oude en de nieuwere geschiedenis van Heeten. Fietsen zijn te huur.

Heeft u tussendoor honger gekregen? Geen probleem! Wij bieden ook de mogelijkheid tot een heerlijke lunch, zodat u vol energie verder kunt genieten van uw dag.

Het uitje in de Germanenkamer staat garant voor een onvergetelijke tijd vol Sallands plezier, met gezelligheid en samenzijn met elkaar.

Kom langs en geef samen met ons jouw uitje een speciaal tintje.! De activiteit is volledig naar eigen wens in te vullen.

Maak een reservering in de Germanenkamer en overleg met ons over Uw wensen .

Maak gebruik van de unieke kans om meer te leren over de Germanen en hun cultuur, terwijl je tegelijkertijd samen een gezellige dag doorbrengt.

Bezoekersverhalen

Familie Woertman

Op 8 maart 2023 waren we met de Woertmanfamilie (12 personen, onder wie 6 oud-Heetenaren) naar de Germanenkamer in Heeten. We hoorden over de archeologische vondsten in Heeten en wilden graag daar meer van weten. Daar aangekomen, worden we, na een warm onthaal,  rondgeleid door Harry Oosterhuis van de Stichting Germanen, een groep vrijwilligers die het archeologische verleden van Heeten op de kaart wil zetten. Hij vertelt enthousiast en uitgebreid over de archeologische vondsten, resten van nederzettingen uit de 3e en 4e eeuw na Chr. van Germanen, die op Heetens grondgebied, op grote schaal ijzeroer wonnen uit de ondergrond en daarvan ijzer produceerden. De ontdekking daarvan, kwam bij de uitvoering van een viertal bestemmingsplannen, tussen 1994 en 2017. Op de film over de vondsten, die we bekijken, zijn de plekken waar de  nederzettingen hebben gestaan, zichtbaar door rechthoekige vlakken, ingeprent in de bodem, sommige wel 50 m. lang. In de Germanenkamer zijn een aantal opgegraven voorwerpen uitgestald, waaronder het zogenaamde bronzen zwijntje, opgegraven in 2002 en in 2020 uitgeroepen tot de mooiste archeologische vondst van Overijssel.  Er is ook een brok ijzeroer te zien. Het door de Germanen gedolven materiaal, dat, naar we horen van onze gids, in kuilovens werd  gesmolten tot ijzer bij een temperatuur van wel 1200 graden, met slakken als afval. De hoeveelheid ijzer die werd geproduceerd door de Germanen, is, aan de hand van de gevonden hoeveelheid slakken, zo’n 50 ton, geschat op ca. 18 ton. Ter markering van de plaats, waar restanten van één van de nederzettingen zijn gevonden, is een kunstwerk aangebracht, ontworpen door een Amerikaanse kunstenares, echtgenote van de Nederlandse beeldhouwer Wessel Couzijn. Mooi om een keer te bezichtigen. Daarmee komt een eind aan de rondleiding.

Tot slot. Wij vinden het indrukwekkend dat de mensen van de Stichting Germanen het archeologische verleden van Heeten van 2000 jaar geleden, op zo’n mooie manier doen herleven en we hebben genoten van de rondleiding door Harry Oosterhuis en alle bezienswaardigheden. Met een replica van het bronzen zwijntje als aandenken, vertrekken we, met de slagzin “Dit is Heeten op zijn best!!!”

Toevoeging: We zijn erg onder de indruk van de opgravingen, omdat ze zo’n verstrekkende historische betekenis hebben. De hele geschiedenis van Salland moet in feite herschreven worden, omdat tot nu toe historici de geschiedenis van Salland lieten beginnen in de tiende eeuw. De opgravingen werpen dus een heel nieuw licht op de geschiedenis van Salland en dat maakt ze nog extra belangrijk en indrukwekkend.

Bestuur sv Zwolle

Als je als stichtingsbestuurder jarenlang bezig bent met dit project en je jouw mede-zaalvoetballers in de nazit er zo vaak mee om de oren geslagen hebt, dan willen ze het ook weleens met eigen ogen zien. Dus een afspraak gemaakt om de Germanen Kamer te zien, de films te bekijken en na de uitgebreide lunch een fietstocht te maken, op de gehuurde fietsen.De opkomst van de zaalvoetballers was groot, met een man of twaalf nam men deel, helaas regende het pijpenstelen en besloten we dat we voor ons plezier fietsten en dat dit met deze regen geen plezier was. Dus ging het geplande biertje na de fietstocht ook niet door. Jammer.De reacties waren unaniem lovend; “Dit heb ik nooit geweten”, “Schitterend gedaan”, “Mooie middag”. “Kom zeker terug om de route te fietsen met mijn vrouw” .Harry Oosterhuis

Familie Wagenmans

Op 17 juni gingen we voorafgaand aan onze jaarlijkse familiedag een bezoekje brengen aan de Germanenkamer. Met zo’n 30 man werden we verrast door de unieke vondsten die dicht bij ons in de buurt (wij komen uit Haarle) gedaan werden. De presentatie hiervan in de Germanenkamer was voor zowel jong als oud interessant. Kortom en mooie culturele en leerzame aanvulling op deze familiedag en voor iedereen aan te bevelen.