i6

Een herinnering aan de twee Heetense molens: de molens van Fakkert en Geertman

Op de hoek van de Dorpsstraat en de Hademanstraat stond tot 2013 het pand van Willy Alferink. Het pleintje voor de winkel van Willy werd het Schuurmansplein genoemd, naar de bijnaam van de familie Alferink. Willy had toestemming gekregen om de molensteen uit de molen van Geertman op het plein te plaatsen als herinnering aan de twee molens die Heeten ooit had. De molensteen lag op dat moment nog voor de voordeur van de familie Tijs.

Jan Oostewechel van Plaatselijk Belang zette een werkgroep op. Die vroeg aan de plaatselijke architect, Jan Regelink en zijn zoon Frank om een ontwerp te maken voor een sokkel voor de molensteen. Met hulp van veel vrijwilligers en sponsoren uit Heeten werd het project uitgevoerd. Op 10 september 2008 kon de officiƫle onthulling verricht worden door Marian Tijs-Geertman. De molensteen is een zogenaamde loper: de bovenste steen die draait op de onderste (vaste) steen. Op de achterzijde van de sokkel bevindt zich een plaquette met de afbeelding van de beide molens en een gedicht over een molen.

Na de sluiting van de winkel van Willie Alferink op 31 januari 2013 kocht Plus Severijn Supermarkt het pand aan en sloopte het vervolgens. Het vrijkomende terrein werd een parkeerplaats. De molensteen is toen verplaatst naar de andere zijde van de weg.