i3

De molen van Geertman

Rechtsachter deze woningen stond vroeger de molen van Geertman. Het was een stellingmolen met een achtkantige romp. De hoge windmolen had een stenen onderbouw en een riet gedekte bovenbouw. De molen van Geertman was in 1750 in Warnsveld gebouwd. In 1880 werd de molen verhuisd naar Heeten om daar de grondzeilermolen uit 1799, met wieken tot aan de grond, te vervangen.

De molen werd gebruikt als korenmolen. In 1944 kreeg de molen een flinke opknapbeurt en eind jaren veertig werd hij ingericht voor het gebruik van elektriciteit. Vanaf 1952 werd er niet meer gemalen op windkracht. De wieken werden vastgezet en de stelling (het hekwerk rond de molen) weggehaald. In 1972 werden de wieken en bovenbouw verwijderd omdat deze gevaar opleverden voor de omgeving.

Daarna raakte de molen steeds meer in verval. Eind jaren tachtig hebben de eigenaren, instanties en de Heetense bevolking nog geprobeerd de molen te behouden. Dit strookte helaas niet met de nieuwbouwplannen van de gemeente Raalte. In 1993 is de molen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Bron foto’s: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia. org/w/index.php?curid=24042988 By Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 4.0, https:// commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23575010. Foto: By Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 4.0,